Natuurlijk is het goed en noodzakelijk dat de Minister van Defensie dinsdag 3 oktober 2017 in de Tweede Kamer politiek verantwoording aflegt over een ernstig en fataal militair bedrijfsongeval in Mali. Zo werkt dat nou eenmaal in een democratie.
De onderstaande OVV animatie laat daarbij duidelijk zien, dat ter plaatse in Mali in elk geval een ernstig falende veiligheidscultuur heerste, met een aaneenschakeling van nalatigheden, van falende toepassing van controles en veiligheidsvoorschriften, van oververhitte granaten, van tekortschietende medische zorg, met fatale gevolgen. Ook het door de OVV onderzochte schietongeval in Ossendrecht liet een behoorlijk falende veiligheidscultuur zien, blijkend uit diverse personele, procedurele en fysieke (de oefenlocatie zelf) nalatigheden. In hoeverre staan deze ernstige incidenten op zich?
De redenen van een achterblijvende veiligheidscultuur kunnen uiteraard velerlei zijn. Onachtzaamheid, onbekendheid, onbewustheid, overmoed, nalatigheid, gebrek aan betrokkenheid, gebrek aan verantwoordelijkheid, gevoerd beleid etc. Daarover zijn mij op dit moment geen verdiepende rapporten of onderzoeken vanuit Defensie bekend.
Ik kan mij tegelijk niet aan de indruk onttrekken dat de jarenlange rigoureuze bezuinigingen binnen Defensie op personeel, materieel, materieel, oefening etc. hieraan weleens ernstig mede debet zouden kunnen zijn.
De politiek heeft jarenlang rigoureus bezuinigd op Defensie. Dat heeft naar mijn mening onvermijdelijke negatieve consequenties voor de inzetbaarheid van personeel, alsook de beschikbaarheid; de zorg voor en het onderhoud van materiaal en materiaal. Dat beïnvloedt de werkomstandigheden, het arbeidsethos etc. Dat inmiddels vanuit de militairen zelf hierover (nood)signalen naar buiten komen, er personele leegloop is en zelfs commando’s een rechtszaak aanspannen tegen de Defensietop, zijn uiteraard ronduit zorgwekkende ontwikkelingen. Dergelijke moeizame werkomstandigheden dragen doorgaans niet echt bij aan het in stand houden van een goede veiligheidscultuur. En zowel voor de doorgevoerde bezuinigingen de afgelopen jaren, alsook voor de heersende veiligheidscultuur, is uiteraard de Defensietop (politiek en ambtelijk) wel verantwoordelijk. Ik zie daarom uit naar een diepgaander en breder onderzoek naar de heersende veiligheidscultuur binnen Defensie en vooral naar de achtergronden daarbij.
De landspolitiek draagt hierbij misschien zelf wel de belangrijkste verantwoordelijkheid. Alle partijen die de afgelopen jaren stelselmatig hebben ingestemd met alle personele en materiële bezuinigingen bij Defensie, hebben dinsdag in het debat met de Minister van Defensie daarom wat mij betreft boter op hun hoofd. Het zou volgens mij goed zijn, wanneer in ons parlement vooral eens het juiste en zelf-reflectieve debat zou worden gevoerd over de (interne & lands)veiligheid van onze Defensieorganisatie.
Bekijk de heldere animatie van de OVV bevindingen over de aldaar heersende veiligheidscultuur:
[et_social_share]