Als geregelde trainer en coach van teams vind ik dat ik het aan mijn cliënten verplicht ben me te blijven verdiepen en verbreden in het kennisgebied van teamfunctioneren. Geregeld ben ik daarbij op zoek naar goede en bruikbare modellen en metaforen, die teams helpen grip te krijgen op hun eigen ontwikkelvraagstuk. Soms gaat het daarbij over leiderschap. Vaak ook gaat het over de onderlinge communicatie, de manier waarop teamleden elkaar feedback geven. En geregeld gaat het dan ook over richting kiezen, visie ontwikkelen, doelen stellen en resultaten behalen.
Daarbij kunnen diverse benaderwijzen worden gebruikt. Tegen deze achtergrond was ik al een aantal jaren gecharmeerd van het model ‘teamkompas’, ontwikkeld door Rupert en Bregje Spijkerman (vader en dochter) en uitgewerkt in hun succesvolle boek: “Navigeer je team naar succes.”
Het teamkompasmodel blinkt uit in zijn eenvoud en raakt tegelijkertijd vier belangrijke teamaspecten in de kern, te weten: FOCUS (missie, visie), ROUTE (strategie, activiteiten, processen), DRIVE (het gedrag, de inspiratie, de inzet) en VERBONDENHEID (sfeer, samenwerking, waardering etc.). Deze vier kompaspunten zijn feitelijk de windrichtingen in het model. Met het toepassen ervan kom je vrij snel tot de kern in teamdiagnose. Aan welke knop moet er worden bijgedraaid? En aan welke knop(pen) hoef je vooral niet te komen?
Collega-trainer en coach Bregje Spijkerman heeft haar gedachtengoed van het teamkompas nu uitgewerkt in een goed toegankelijk (tevens online) trainingsprogramma, onder de naam Teamtalk. En het afgelopen jaar benaderde ze mij met de vraag of ik binnen Teamtalk zakelijk met haar wilde samenwerken. En dat wilde ik graag; onze geregelde contacten verlopen altijd prima en het te bieden product stond me zeer aan. Dat maakte dat ik eind december jl. samen met een aantal andere enthousiaste teamcoaches een driedaagse train-the-trainer programma bij haar heb gevolgd. Mede op basis hiervan ben ik inmiddels gecertificeerd Teamtalk teamcoach.
Waar ben ik als teamcoach over Teamtalk met name enthousiast over geworden?
De volgende kernpunten van de Teamtalk approach spraken mij erg aan:
- Het team is zelf aan zet; een Teamtalk coach werkt meer impliciet, ondersteunend, maar niet sturend. De Teamtalk coach focust vooral op interactie tussen de teamleden zelf en werkt met dat wat er is.
- De vier kompaspunten FOCUS, ROUTE, DRIVE en VERBONDENHEID bieden prima interventiemogelijkheden. Daarnaast dienen zij voor de teamcoach ook als ‘paraplu’ begrippen, waaronder andere gangbare coachingmodellen kunnen worden ingezet.
- Teamtalk werkt met een door de Erasmus Universiteit Teamscan, waarmee elk team snel inzichtelijk krijgt waar de eigenlijke teamvraagstukken c.q. uitdagingen zitten.
- Methodisch zit Teamtalk goed en eenvoudig toepasbaar in elkaar. Het is doordacht en gebaseerd op jarenlange kennis, praktijkervaring en onderzoek.
- Teamtalk past uitstekend in de hedendaagse teambenaderingen van ‘zelfsturing’ en ‘agile’ en voorziet daarmee in een brede behoefte in organisatieland.
- Teamtalk is enerzijds kort cyclisch van opzet en kan anderzijds als programma langduriger worden ingezet. Daarmee is de te verwachten impact ook groter; duurzame gedragsverandering in teams heeft nu eenmaal tijd en vooral oefening & toepassing nodig.
Welke nadere inzichten heeft Teamtalk mij als professioneel teamcoach zelf gebracht?
Met name de component ‘impliciet’ als Teamtalkcoach, versus het meer ‘expliciete’ van andersoortige teamcoaching, is bij mij wel blijven hangen. Werken we als teamcoaches in onze interventies vooral expliciet en sturend? Moeten we bijvoorbeeld de waargenomen gedragspatronen in een team bijvoorbeeld zelf actief benoemen? Of kan ik ook als het ware naast het team gaan staan en het team de ruimte bieden zelf de ontdekkingen te doen? Dat vraagt terug uitstappen en kan wat spanning op de lijn brengen met de resultaatsafspraken die er rond de teamtrainingen ook altijd zijn met de opdrachtgever. Het vraagt ook iets van de autonomie en eigen verantwoordelijkheid van de deelnemende teamleden. Maar ik geloof niettemin dat het goed mogelijk is als teamcoach een wat meer begeleidende en ‘impliciete’ rol te vervullen. Deze benadering wordt bij individuele coaching immers ook geregeld toegepast, is ook mijn eigen ervaring. Benieuwd wat een meer impliciete teamcoach stijl de teams die ik nog mag gaan trainen, gaat opleveren!
Hoe wil ik Teamtalk een plek geven in mijn teamtrainingsprogramma’s?
Het spreekt bijna voor zich dat ik na zo’n intensieve en inspirerende driedaagse train-the-trainer investering, het concept Teamtalk niet ga laten voor wat het is. Graag voeg ik het toe aan mijn repertoire van teaminterventies en integreer ik het – waar mogelijk – met andere instrumenten die ik al jaren hanteer in mijn teamtrainingen. Tegelijk realiseer ik me hierbij heel goed (en weet ik dat uit ervaring als trainer): ‘Overdaad schaadt!’ en ook: ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel.’
Werken met Teamtalk kan uitstekend door middel van het gebruik maken van het ontwikkelde en beschikbare materiaal, zoals de Teamscan en het 12-weken online programma.
Daar kan in wezen elk teamlid individueel en vervolgens ook in het collectief van het team zelf voldoende mee uit de voeten om daadwerkelijke impact en effectiviteit te genereren.
En dat is toch uiteindelijk waar je het als team(talk)coach voor doet!
[et_social_share]